Runot raportoivat vammaistutkimuksesta

TIEDOTE 7.11.2017

heti julkaistavaksi

Runot raportoivat vammaistutkimuksesta

Minkälainen tahansa tavallinen -runokokoelma on tutkimusraportti filosofian tohtori Raisa Fosterin ja Tampereen kaupungin aikuisille kehitysvammaisille suunnatun Wärjäämö-toimintakeskuksen yhteisestä tutkimushankkeesta. Hankkeessa tutkittiin taiteen keinoin kehitysvammaisten aikuisten kokemuksia.

Kriittisen vammaistutkimuksen alaan kuuluva hanke on osa Koneen Säätiön rahoittamaa Art-Eco-tutkimushanketta, jossa tutkitaan ekososiaalista oikeudenmukaisuutta monitaiteellisesti. Hanke on kolmivuotinen ja se päättyy joulukuussa.

— Toivon runojen auttavan asettumaan vähemmistöasemassa olevan ihmisen kokemusmaailmaan, sanoo runojen kirjoittaja ja hankkeen tutkimusjohtaja Foster.

Tutkimusrunous on yksi taideperustaisen tutkimuksen muoto. Sosiaali- ja kasvatustieteissä runoutta on käytetty erityisesti Pohjois-Amerikassa erilaisten ihmisryhmien identiteetin tarkastelussa ja tutkimustulosten esittelyssä.

— Runot eivät ainoastaan välitä tietoa, vaan vaikuttavat meihin myös tunnetasolla, Foster perustelee tutkimusrunouden mahdollisuuksia kokemusten ymmärtämisessä.

Taideyliopistoja lukuunottamatta taiteelliset tutkimusmenetelmät ovat Suomessa vielä vähän käytössä. Taiteen avulla tutkimustuloksia voitaisiin kuitenkin avata laajemmalle yleisölle, eikä ainoastaan vain omalle tiedeyhteisölle.

Foster muokkasi runot kehitysvammaisten tutkimuskumppaneittensa päiväkirja- ja haastatteluaineistoista. Runot avaavat kehitysvammaisten aikuisten kokemuksia esimerkiksi erilaisuudesta, mutta myös tavallisuudesta, rakkaudesta ja kosketuksesta. Runoissa käsitellään myös kipeitä aiheita, kuten yksinäisyyttä ja toiveita parisuhteesta ja omasta lapsesta.

Runoihin tutustunut teatteri- ja nuorisotutkija Satu Olkkonen on myös vakuuttunut niiden voimasta: 

— Nämä runot osoittavat, että tieteen raportointi voi avautua ja uudistua, sen sijaan että peitettäisiin taiteellisesta toiminnasta sen vaikuttavuus.

Minkälainen tahansa tavallinen -runoteos julkaistaan keskiviikkona 8.11.2017 Taide & Osallisuus -seminaarissa Tampereella.

Tää on just tällanen
ja tää tarvii just tämmösiä apuja
Tällä ei oo mitään merkitystä
Sää oot nyt tällanen
KV
Tällasessa purkissa
Se tarkoittaa sitä
että päätetään puolesta
koska meet nukkuun, koska syöt,
koska lähet ulos
Purkitetaan kaikki
Noni!
12 neliöö vammaisparkkia:
ajatellaan valmiiks
päätetään puolesta

(Katkelma runosta Purkissa.)

Lisätiedot

Raisa Foster 050 345 1847
raisa.foster (at) artecoproject.com

Kuva

Jenni Päily ja Mari Heinilä ovat Raisa Fosterin tutkimuskumppaneita Wärjäämössä. (Kuva: Milja Keinänen/Aviisi)

  • 0
AUTHOR

Raisa Foster
Raisa Foster

Dr. Raisa Foster (b. 1976) is an independent researcher/artist/educator. She completed her PhD in 2012 at the University of Tampere, Finland. She graduated as a dance animateur from School of Dance, Victorian College of the Arts (University of Melbourne) in 2006, and as a Master of Arts (visual culture) from Aalto University in 2015. Foster is experienced in directing and producing multi-discipline performances. Foster is mostly known from her artistic works with young men, Katiska (2008), Ketjureaktio (2012) and Rikka (2014). She has created her own artistic/pedagogical method Tanssi-innostaminen®, a pedagogical method The Pedagogy of Recognition as well as an arts-based research method eragraphy. Foster is currently interested in combining different artistic and more traditional qualitative research methods in her practice as an artist/researcher/educator and establishing her unique approach to performance art.

All stories by: Raisa Foster
Raisa Foster