Perusopetus: Lisäkoulutusta kestävän elämäntavan opettamiseen

TIEDOTE 15.11.2015 (PDF)

Lisäkoulutusta kestävän elämäntavan opettamiseen

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa (OPS 2014) tunnustetaan hyvin keskeisenä, oppiainerajat ylittävänä sisältönä, kestävän elämäntavan välttämättömyyden opettaminen:

Ihminen on osa luontoa ja täysin riippuvainen ekosysteemien elinvoimaisuudesta. Tämän ymmärtäminen on keskeistä ihmisenä kasvussa. Perusopetuksessa tunnistetaan kestävän kehityksen ja ekososiaalisen sivistyksen välttämättömyys, toimitaan sen mukaisesti ja ohjataan oppilaita kestävän elämäntavan omaksumiseen. (OPS 2014, s. 16.)

Tampereen yliopistossa 11.-13.12.2017 järjestettävä kansainvälinen konferenssi Art, EcoJustice, and Education on suunniteltu täyttämään tarve opettajien lisäkoulutukselle liittyen ekososiaalisen sivistyksen kysymyksiin:

Ekososiaalisen sivistyksen johtoajatuksena on luoda elämäntapaa ja kulttuuria, joka vaalii ihmisarvon loukkaamattomuutta, ekosysteemien monimuotoisuutta ja uusiutumiskykyä sekä samalla rakentaa osaamispohjaa luonnonvarojen kestävälle käytölle perustuvalle kiertotaloudelle. (OPS 2014, s. 16.)

Konferenssin kotimaiset ja kansainväliset puhujat tarkastelevat kestävän kehityksen kasvatustieteellisiä perusteita mutta esittelevät myös käytännön esimerkkejä, joissa sekä sosiaalinen ja ekologinen oikeudenmukaisuus on kasvatuksen keskeinen tavoite:

Oppiva yhteisö ottaa kaikessa toiminnassaan huomioon kestävän elämäntavan välttämättömyyden. Arjen valinnoillaan ja toimillaan koulu ilmentää vastuullista suhtautumista ympäristöön. … Oppiva yhteisö rakentaa toivoa hyvästä tulevaisuudesta luomalla osaamisperustaa ekososiaaliselle sivistykselle. Realistinen ja käytännöllinen asenne hyvän tulevaisuuden edellytysten muovaamiseen vahvistaa kasvamista vastuullisuuteen yhteisön jäseninä, kuntalaisina ja kansalaisina. Se rohkaisee oppilaita kohtaamaan avoimesti ja uteliaasti maailman moninaisuutta sekä toimimaan oikeudenmukaisemman ja kestävämmän tulevaisuuden puolesta. (OPS 2014, s. 29.)

Mitä? Art, EcoJustice, and Education –konferenssi

Milloin? 11.-13.12.2017

Missä? Väinö Linna -sali (K104), Linna-rakennus, Tampereen yliopisto

Ohjelma kokonaisuudessaan konferenssin verkkosivuilla.

Hinta 60 euroa (opiskelijat 30 euroa)

Hinta sisältää konferenssiohjelman ja -materiaalin, kahvitukset ja illanvieton maanantaina 11.12. Maksetaan rekisteröinnin yhteydessä.

Ilmoittautuminen tällä lomakkeella 4.12.2017 mennessä.

Lisätiedot raisa.foster (at) artecoproject.com

  • 0
AUTHOR

Art-Eco Project
Art-Eco Project

The Art-Eco project examines artistic and pedagogical possibilities to support the holistic awareness of empathetic-ecological humanity.

All stories by: Art-Eco Project
Art-Eco Project