Koskekaa teokseen! (Näyttelytiedote 3.10.)

img_6361Taidetila Terrassa Kangasalla avautuu 10.10. Jussi Mäkelän näyttely ”Taiteilija on paikalla”. Näyttelytilan täyttää Mäkelän veistoksista ja esineistä koostuva installaatio, joka havainnoi ja tulkitsee saksalaisen kuvanveistäjän ja mystikon Joseph Beuysin (1921–86) kuvanveiston teoriaa.

Beuysin sosiaalista kuvanveistoa väitöstutkimuksessaan tarkasteleva Mäkelä suorittaa jatko-opintojaan Tampereen yliopiston kasvatustieteiden yksikössä. ”Äkkiseltään ei kuulosta oikealta paikalta, mutta mitä enemmän olen Beuysin ajatteluun perehtynyt, sitä paremmin se kohtaa kasvatustieteet”, Mäkelä kertoo. ”Kaiken tekemisen taustalla oli hirveä vimma saada ihmiset huomaamaan omat mahdollisuutensa maailman muuttamiseen paremmaksi – kaikille: niin ihmisille kuin eläimillekin. Sitä sosiaalinen kuvanveisto on, ja siksi ’jokainen ihminen on taiteilija’, kuten Beuys julisti.” Mäkelän näyttelyssä taiteilija onkin paikalla aina, kun tilassa on joku. Tämän korostamiseksi katsojaa rohkaistaan sommittelemaan installaatiota uusiksi, parhaan näkemyksensä mukaisesti. ”Ei minulla mitään totuutta ole kerrottavaksi. Jokaisen on se ihan itse löydettävä, ja siinä etsinnässä se taitelija piileksii.”

img_6217Näyttelyn veistokset ovat filosofisia pohdintoja, jotka ovat syntyneet tarpeesta käsitellä hankalasti hahmottuvia ideoita, kuten vapauden olemusta, Beuysin persoonallisia teorioita tai Heideggerin ajatuksia tilasta ja kehosta. ”Käsite-sanassakin on käsi, niin olen koittanut antaa käsieni näitä ajatella. Se on monesti paljon helpompaa kuin sanoilla veistely.”

 

—-

Taiteilija on paikalla” -installaatio Kangasalla Taidetila Terrassa 10.10.–27.10.2016.
Keskusaukio 2, 36200 Kangasala, avoinna ma–pe 10–19, la 10–15. Vapaa pääsy.

—-

 

Instagram: @kasitetoimisto :

#TaiteilijaOnPaikalla ; #artecoproject ; #BeingIntoSpace ; #AcademyOfRevolution ; #ExistenceRadiators

  • 0
AUTHOR

Jussi Mäkelä
Jussi Mäkelä

Jussi Mäkelä (b. 1973) is a researcher, an artist and a teacher. His master’s thesis in education (University of Tampere 2002) was about Kierkegaard’s existential philosophy. After graduating as a teacher Mäkelä started to focus more on art and art education, ending up doing an arts-based hermeneutical research as a master’s thesis in art education (Aalto University 2010). Mäkelä is interested in arts-based phenomenological research as a method of understanding the complex relationship between an individual and the surrounding world. In his PhD project Mäkelä is applying Joseph Beuys’ social sculpture to the perspectives of perception, freedom and capital through which he is scrutinizing the human-world relationship. The main questions in his research deal with the fundamental responsibility of a free creative human being. Mäkelä’s arts-based oeuvre is built on various artistic techniques including making sculptures of felt, beeswax, copper and wood, acrylic paintings and small conceptual compositions.

All stories by: Jussi Mäkelä
Jussi Mäkelä