8.-9.8.2015 Tampere, Finland
Break a Brain – ecojustice art festival
Break a Brain on Art-Eco-projektin järjestämä taidefestivaalin 8.–9.8.2015 Tampereen keskustan alueella. Break a Brain on poikkitaiteellinen ja paikkaperustainen tapahtuma, joka toimii kohtaamispaikkana niin taiteilijoille kuin yleisöllekin, jotka ovat kiinnostuneita erilaisista taidemuodoista julkisissa tiloissa.
Festivaalin teemana on sosiaalinen ja ekologinen oikeudenmukaisuus. Uskomme, että taide arkisessa ympäristössä voi herättää kokijan pohtimaan esimerkiksi ihmisten rooleja ja normeja yhteiskunnassamme, mutta myös ympäristömme merkitystä ja ekologisia kysymyksiä.
Lisätiedot:
Art-Eco-projektin tutkimusapulainen Anu Palm
anupalm1991 (at) gmail.com // 041 504 8382
Mediatiedote (pdf): Ympäristötietoisuuteen herättelevä taidefestivaali_TIEDOTE_30072015
Break a Brain is a new art festival organized by Art-Eco Project in August 8–9 2015 in Tampere, Finland. It is a multi-disciplinary and place-based art festival, which provides a meeting place for both artists and audience, who are interested in different art forms placed in public spaces.
The theme of the festival is social/eco-justice. We believe that art in everyday contexts can challenge us to rethink the roles of people and the norms of our society but also to pay attention to our surroundings and to the ecological questions.
More info:
Art-Eco Project research assistant Anu Palm
anupalm1991 (at) gmail.com // 041 504 8382
OHJELMA // PROGRAM
Lauantai // Saturday 8.8.2015
- klo 10-11.30 Syötävän ihanaa taidetta! -värikylpyä ja elintarviketaidetta lapsiperheille // Art so sweet! - color workshop for children
Marika Tomu Kaipainen: Syötävän ihanaa taidetta! // Art so sweet!
8.8.2015 klo 10-11.30
@ Pääkirjasto MetsoVärileikki ja Elintarviketaide Tinturan värikylpy- ja elintarviketaidepajassa kaikki käytetyt värit tulevat elintarvikkeista eli ruoka-aineista. Käytössä on maistelun kestäviä, tuoksuvia ja värikkäitä raaka-aineita; kotimaisia kauden marjoja ja kaakaota.
Taidepajaan voi osallistua 6 kk-3 v lapset sisaruksineen vanhempiensa kanssa.
Mukaan on syytä varata sotkun kestävä vaatetus ja pyyhe taiteilun jälkeistä pesua varten.
Marika Tomu Kaipainen
Marika Tomu Kaipainen on helsinkiläinen taiteilija, pedagogi ja taideterapeutti, jonka Värileikki ja Elintarviketaide Tintura työskentelee luomansa aisti- ja elintarviketaiteen parissa. ”Esteettisten kokemusten ja elämysten tarve on mielestäni ihmisen perustarve. Tulemme oleviksi kokemustemme kautta. Kehomme ja aivomme saavat positiivisten ja elämyksellisten kokemusten kautta hoivaa ja korjaavia kokemuksia, näitä kokemuksia ei ole koskaan liikaa.” Elämyksellinen, moniaistillinen, taideperustainen toiminta – aisti- ja elintarviketaide tarjoaa juuri tätä. Taide kantaa ja kannattelee.
- klo 10-14 Välisyyskokeiluja -työpaja // Relation Tryouts - workshop with non-human
Anniina Ala-Ruona: Välisyyskokeiluja - työpaja
8.8.2015 klo 10.00-14.00
@ Eteläpuisto (kokoontuminen Osuustoimintamuistomerkin luona)
HUOM! Ilmoittautuminen työpajaan 3.8. mennessä.Välisyyskokeiluja-työpaja on intensiivinen sukellus inhimillisten ja ei-inhimillisten toimijoiden välisiin suhteisiin ja kanssaoloon. Kuinka olemme vuorovaikutuksessa meitä ympäröiviin ei-inhimillisiin olentoihin, materiaan ja ilmiöihin, kuten ilmaan, maaperään, esineisiin, eläimiin tai kasveihin? Mitä tapahtuu jos ihminen muuttaa suhtautumistaan ympäröiviin toimijoihin niitä kuunnellen, huomioiden, arvostaen, matkien, yrittäen ymmärtää tai kohdata ihmisen kanssa tasa-arvoisina olentoina? Voiko tällainen tasa-arvo toteutua, ja onko se edes tarpeellista?
Työpaja koostuu erilaisista kehollisista ja kokemuksellisista harjoitteista, joissa keskitymme tutkimaan ihmisen suhdetta ja suhtautumista ei-inhimillisiin toimijoihin. Työpajan alussa keskitymme harjoitteisiin, joiden pääpaino on oman kehon materiaalisuuksien ja rakenteiden tutkimisessa. Työpajasta suurin osa kuitenkin syventyy laajentamaan havaintoamme kohti ympärillämme olevia ei-inhimillisiä toimijoita ja niiden kanssa kommunikoimista. Harjoitteissa liikutaan kehollisten, materiaalisten ja myös mielikuvituksellisten prosessien välimaastossa jokaisen osallistujan omaa intensiteetin tarvetta kunnioittaen. Tulemme työpajassa kokeilemaan erilaisia yhdessäolon muotoja ei-inhimillisen kanssa kuten tutustumista, toiseksi tulemista tai muuntautumista ja johdatettavana olemista. Yhdessä näiden harjoitteiden on tarkoitus luoda avoin ja leikkisä tila, jossa erilaisia potentiaalisia yhdessäolon ja kehollisuuksien vaihtoehtoja voidaan kokeilla ja kokea.
Tulemme työpajan aikana jakamaan kokemuksiamme osallistujien kesken keskustelemalla harjoitteiden herättämistä kysymyksistä ja havainnoista. Työpaja pidetään kokonaan ulkotiloissa, Pyynikin alueella, mikä saattaa tuoda työpajan tapahtumallisuuteen omanlaisensa performatiivisen aspektin. Harjoitteiden ei kuitenkaan ole tarkoitus olla esityksellisiä, vaan jokaisen osallistujan oman intensiteetin ja olemisentavan mukaan rakentuvia. Työpajaan voi osallistua ketkä tahansa kehollisista ja taiteellisista praktiikoista sekä työpajan teemasta kiinnostuneet. Aiempaa kokemusta kehollisesta ilmaisusta ei tarvita. Mielenkiinto työpajan aihetta kohtaan riittää.
Ilmoittauduthan työpajaan viimeistään 3.8. mennessä. Työpajaan otetaan yhteensä 8 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Jos olet ilmoittautunut, mutta et jostain syystä pääsekään osallistumaan, muistathan ilmoittaa siitä mahdollisimman pian, jotta varasijalla olevat pääsevät mukaan.
Työpajan kieli: suomi ja englanti
Lämpimästi tervetuloa!
Ilmoittautuminen sähköpostilla & lisäinformaatiota:
anniina.alaruona@gmail.com
nettisivut: http://cargocollective.com/anniinaalaruonaRelation Tryouts: Workshop with non-human
8.8.2015 10 am – 2 pm
@ Eteläpuisto
Enrolment by 3.8.Relation Tryouts Workshop is an intensive exploration of humans’ relationship to non-human beings and things. How do we interact with non-human beings, matter and phenomena such as the air, the ground, objects, animals or plants? What happens if a human changes her/his attitude towards non-human actants by listening, paying attention, valuing, imitating, trying to understand and encounter them as equal to human beings? Can this kind of equality actualize and is it even necessary?
The workshop consists of various embodied, relational and experiential practices and exercises, in which we focus on exploring human relation to different beings. We begin with exercises that first concentrate on our own bodies’ materiality and structures, after which we open our awareness towards non-human actants surrounding us. How do we communicate with them? How do they affect us, and how are they affected by our action? The exercises are a mixture of embodied, material and imaginary processes. We will try out different ways of being with non-human: familiarisation, becoming similar, merging, transforming and being guided by them. Every participants own will and way of immersing into the exercises is valued. Together the exercises are supposed to create as playful and open area of being-with as possible. We will also discuss and share experiences and guestions that the exercises may arouse.
The workshop will be held outdoors, in Pyynikki. Even though the practices might have somekind of a performative aspect due to their site, the workshop is not intended to be performative as such. Anyone interested in embodied practices in arts and the themes of this workshop is welcome to enrol for the workshop. Participants are not required to have previous experience on embodied expression. Interest in the overall theme suffices.
Remember to enrol by the 3rd of August. First eight enrollees will be taken in. If you have enrolled but for some reason you are not able to participate, please inform as soon as possible so the people in the waiting list can participate.
Language: finnish & english
Anniina Ala-Ruona
Anniina Ala-Ruona on helsinkiläistynyt taiteilija ja taidekasvattaja, joka työskentelee performanssin ja kuvataiteen välimaastossa kehollisten praktiikoiden, installaation ja videotaiteen keinoin. Hänen projektejaan määrittää pitkäkestoisuus, prosessimaisuus ja kollektiivisuus. Tällä hetkellä hänen taiteellinen tutkimuksensa ja toimintansa keskittyvät kehittämään uudenlaisia kehollisia ja kokemuksellisia tekniikoita ja menetelmiä, joiden kautta yhdessäoloa ja -eloa kaiken, inhimillisten ja ei-inhimillisten olentojen, kanssa voitaisiin uudelleen tulkita ja tutkia. Hänen projektejaan leimaavat usein leikki ja kokeellisuus erilaisten objektien, materian ja ei-inhimillisten toimijoiden kanssa. Odottamattomien ja ennaltamäärittelemättömien kohtaamisten synnyttämät kokemukset ovat keskiössä hänen tutkimuksessaan, jota ohjaa ja jonka taustalla vaikuttavat laajat ekologiset kysymykset.
- klo 13-16 Syötävän ihanaa taidetta! -yhteisötaideteos // Art - so sweet! - community art
Marika Tomu Kaipainen: Syötävän ihanaa taidetta! // Art - so sweet!
8.8.2015 klo 13-16
@ Palvelutalo Aitta-Tanhua
Aisti- ja elintarviketaidetta, yhteisötaideteos palvelutalon muistisairaille asukkaille, heidän omaisilleen ja hoitajille.Aisti- ja elintarviketaide hyödyntää yhteisötaiteen menetelmiä kohdata yksilö ja yhteisö. Elintarvikkeet taidemateriaaleina ovat turvallisia ja niiden tuomat tuoksut ja sensoris-kinesteettinen toiminta on aistimuistoja herättävää. Taidetta syntyy maistelun kestävistä, tuoksuvista ja värikkäistä raaka-aineista; marjoista, viljoista ja mausteista, niiden eri muodoissa. Lähtökohtana on kokemus aisteineen.
Marika Tomu Kaipainen
Marika Tomu Kaipainen on helsinkiläinen taiteilija, pedagogi ja taideterapeutti, jonka Värileikki ja Elintarviketaide Tintura työskentelee luomansa aisti- ja elintarviketaiteen parissa. ”Esteettisten kokemusten ja elämysten tarve on mielestäni ihmisen perustarve. Tulemme oleviksi kokemustemme kautta. Kehomme ja aivomme saavat positiivisten ja elämyksellisten kokemusten kautta hoivaa ja korjaavia kokemuksia, näitä kokemuksia ei ole koskaan liikaa.” Elämyksellinen, moniaistillinen, taideperustainen toiminta – aisti- ja elintarviketaide tarjoaa juuri tätä. Taide kantaa ja kannattelee.
- klo 15.30-16.30 Poikkeamia - performansseja // Disruptions - performances
Poikkeamia - tanssi-innostajaopiskelijoiden performanssikokeiluja
8.8.2015 klo 15.30-16.30
@ Palatsinraitinsilta (Finlaysonin puoli)Tanssi-innostaminen®-perusteet -koulutuksen nykytaidekurssilla syntyneet performanssikokeilut ovat saaneet inspiraationsa Erwin Wurmin näyttelystä (Sara Hildenin taidemuseossa 20.4.-20.9.2015). Keskeisiä tutkimuskohteita ovat vapaus ja vastuu, yksilöllisyys ja yhteisöllisyys, normaalius ja epänormaalius sekä inhimillinen ja ei-inhimillinen.
Tanssi-innostaminen® on taiteellis-pedagoginen menetelmä, jonka tarkoituksena on elähdyttää sekä yksilöitä että yhteisöjä kehollisten harjoitteiden avulla. Tanssi-innostamisen pyrkimyksenä on löytää kunkin oma luonteva tapa liikkua ja ilmaista liikkeen avulla, mutta myös tutkia omaa minuutta sekä minän suhdetta toiseen ja ympäröivään maailmaan. Tanssi-innostaminen ei ole vain tanssiin innostamista vaan myös tanssilla innostamista. Tanssi-innostamisella ei ole vain taiteellisia vaan myös sosiaalisia, poliittisia ja eettisiä tavoitteita. Innostamisella pyritään keskeisesti kulttuurisen demokratian saavuttamiseen, kun jokainen ihminen tunnustetaan aktiiviseksi toimijaksi ja oman kulttuurinsa tuottajaksi.
- klo 17.30-18 W.O.M. -performanssi // W.O.M. performance
Taideverstas Wärjäämö: W.O.M -performanssi
8.8. 2015 klo 17.30-18
@ Keskustori“W.O.M – Wärjäämöläisillä on mielipide” on keväällä 2015 valmistunut performanssikokonaisuus, jossa tutkimuksen
kohteena olivat aikuisen kehitysvammaisen ajatukset ja pohdinnanaiheet; oikeudet, tarpeet ja velvollisuudet.Performanssin eri osien nimet ovat:
“Koppi ei ole koti”
“Vammaisparkki”
“Rakkauspiilo”Kokonaisuus on toteutettu yhteistyössä Ahjolan kansalaisopiston kanssa.
Taideverstas Wärjäämö
Taideverstas Wärjäämö on Tampereen kaupungin alla toimiva taidepainotteinen työtoimintakeskus, jossa työskentelee aikuisia kehitysvammaisia. Työtoiminnan keskeisenä tavoitteena on taiteen tekeminen, kokeminen ja jakaminen. Toiminnassa annetaan paljon tilaa luovuudelle, elämyksille, kokeiluille, oppimiselle, ilolle, onnistumisen kokemuksille ja yhteistoiminnalle.
- klo 19-20.30 Listening Ground -metsäkävely // - forest walk
8.8.2015 klo 19-20.30
@ Kauppi, kokoontuminen Rauhaniemen kansankylpylän parkkipaikalla // Rauhaniemi car park (meeting point)Tai katso // or watch LIVE VIDEO STREAM: http://artecoproject.com/live-video-stream/
Australialaisen ohjaajan Bagryana Popovin ja tamperelaisten tanssitaiteilijoiden Raisa Fosterin ja Antti Marjakankaan yhteistyöviikon (20.-23.7.2015) aikana syntyneiden kokemusten jakamista. Tutkimuksen kohteen on maiseman käsite. Millaisia sosiaalisia, ekologisia ja henkilökohtaiseen kokemukseen liittyviä ulottuvuuksia käsite sisältää?
// We would like to share our experiences from our exploration week (20.-23.7.2015) facilitated by Australian director Bagryana Popov in collaboration with movement practitioners Raisa Foster and Antti Marjakangas from Tampere, Finland. We explored the concept of landscape through movement and voice practice as well as by reading and writing texts. What kind of ecological, social and personal aspects could be found behind the concepts of landscape, nature, forest and trees?
We gratefully acknowledge the support of the Disciplinary Research Program in English, Theatre and Drama, La Trobe University.
Bagryana Popov
Bagryana Popov (FT) on palkittu australialainen ohjaaja, joka on työskennellyt teatterin ja musiikin parissa yli 20 vuotta, pääosin Melbournessa mutta myös muualla Australiassa. Hän on myös tehnyt produktioita useissa teatteri-instituutioissa Bulgariassa ja Makedoniassa. Hän on tutkinut teoksissaan ihmisoikeuskysymyksiä, muun muassa vankeuden ja pakolaisuuden teemoja tutkien. Tällä hetkellä hän tutkii ekotietoisuutta paikkaperustaisen teatterin keinoin (ks. Popovin uusin teos Uncle Vanya in Avoca: Creative development in March 2014). Hän on suorittanut tohtorin tutkinnon Melbournen yliopistossa (Victorian College of the Arts, University of Melbourne). Popov työskentelee soveltavan teatterin lehtorina La Trobe yliopistossa Melbournessa.
Raisa Foster
Raisa Foster (FT) on vapaa tutkija–tanssitaiteilija–kouluttaja. Hän väitteli filosofian tohtoriksi Tampereen yliopistossa marraskuussa 2012. Fosterilla on myös dance animateur -tutkinto Melbournen yliopistosta Australiasta ja taiteen maisterin tutkinto (visuaalinen kultuuri) Aalto yliopistosta. Foster yhdistelee työskentelyssään ennakkoluulottomasti sekä taiteen että tieteen tiedonmuodostuksen tapoja. Foster on tutkinut teoksissaan identiteettiä ja minuutta pääosin erilaisten keho- ja liikeperustaisten menetelmien kautta. Nykyään Foster on kiinnostunut tutkimaan minän suhdetta toisiin ihmisiin ja ympäristöönsä, erityisesti paikkasidonnaisen taiteen tekemisen kautta -sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kysymykset ovat laajentuneet ekologisen oikeudenmukaisuuden tiedostamiseen. Foster työskentelee tällä hetkellä Koneen Säätiön rahoittaman Art-Eco-hankkeen tutkimusjohtajana.
Popov ja Foster ovat aiemmin tehneet yhteistyötä Popovin ohjaamassa Studies in Being Human -teoksessa vuonna 2006 Melbournessa.
Antti Marjakangas
Antti Marjakangas on tamperelainen tanssija, Trager-terapeutti ja kehotietoisuuskouluttaja. “Olen kiinnostunut kehon liikkeestä. Siitä, miten liike synnyttää tunnetta ja tunne liikettä, ja miten se vaikuttaa olemiseemme ja hyvinvointiimme. Tutkin liikettä tanssimalla ja harjoittamalla kehotietoisuutta eri tavoin. Etsin tapoja, joiden avulla voi päästää irti kehon ja mielen ylimääräisistä jännityksistä, vähentää kipuja ja oppia nauttimaan liikkumisesta. Jaan ymmärrystäni kehohoitojen muodossa, tanssia ja liikuntaa ohjaamalla sekä järjestämällä kehotietoisuuskoulutusta.”
- Koko päivän // All day. Olet tässä -virtuaaliopastettu kävelykierros // You are here - virtually guided walking tour
Jussi Mäkelä: Olet tässä // You are here.
Koko festivaalin ajan.
@ Tampereen keskusta ja virtuaaligalleria (ks. alla)“Olet tässä” on 21 kuvan valokuvasarja, joka kuljettaa katsojan Tullinaukiolta Pyynikin kirkkopuistoon. Reitti kulkee Break a Brain -festivaalin teosten kautta, ja sen on tarkoitus paitsi johdattaa teosten äärelle, myös kiinnittää huomiota erilaisiin näkymiin matkan varrella. Teos löytyy sekä Instagramista tunnisteella #BreakABrainXX (XX = kaksinumeroinen luku väliltä 01–21) että Break A Brain -festivaalin www-sivuilta. Valokuvauspaikat löytyvät Googlen Mapsista, linkki karttaan löytyy festivaalin sivuilta sekä Instagramista tunnisteella #BreakABrain.
”Olet tässä” yrittää kiinnittää katsojan huomion läsnäolemiseen: aikaan ja paikkaan, jossa on. Oman position tunteminen ja tunnustaminen on lähtökohta todellisuuteen kiinnittymiselle: olet tässä, tässä ja nyt. Todellisuus näkyy, kuuluu, tuntuu ja haisee – jopa maistuu.
Aistien avaaminen arkiselle ympäristölle voi muodostua virkistäväksi kokemukseksi, ja myös rakennettu kaupunkiympäristö voi tarjota kiinnostavia ja herätteleviä virikkeitä. Virittyminen kehollisesti uudella tavalla arkiympäristöön voi etenkin tavaksi otettuna avata uusia näköaloja muussakin elämässä; uusien näkökulmien löytäminen ja havaintojen tekeminen on keskeistä etsittäessä ratkaisuja erilaisiin ongelmiin.
Teoksen kuvat etsivät uusia näköaloja arkiympäristöön: pieniä asioita, yksityiskohtia, toisenlaisia näkökulmia… Oikean näköalan löytäminen voi joskus vaatia muutosta katsojan fyysisessä olotilassa, sillä seisten ei näe kaikkea. Ehkä pitää kyykistyä, käydä makuulle, kiivetä… On kokeiltava rohkeasti!Virtuaaligalleria // Virtual gallery
Olet tässä // You are here
Jussi Mäkelä
Jussi Mäkelä on taustaltaan kuvataideopettaja ja luokanopettaja. Tällä hetkellä hän työskentelee tutkijana Koneen säätiön rahoittamassa Art-Eco -projektissa tehden Tampereen yliopiston kasvatustieteiden yksikköön väitöskirjaa Joseph Beuysin sosiaalisesta kuvanveistosta. Mäkelän kiinnostuksen kohteena on vapaan luovan ihmisen perustavanlaatuinen vastuu, ja hän tarkastelee ihmisen ja ympäröivän maailman kompleksista suhdetta taideperustaisen fenomenologisen tutkimuksen keinoin. Mäkelä luokittelee teoksensa käsitetaiteeksi; tekniikasta riippumatta teoksissa on oleellista niiden sisältämien ajatusten ohella niihin johtaneen työskentelyn fyysisyys.
- Koko päivän // All day. Ilma jota hengitän -veitos // The air I'm breating - sculpture
Elina Ahonen: Ilma jota hengitän.
Koko festivaalin ajan.
@ Hämeenkatu, Stockmannin vieressä oleva aukio. (Katso ylös kolmen metrin korkeuteen.)Onko maailma minun vai onko se sinun? Onko se meidän yhteinen? Kuka saa päättää mitä sille saa tehdä? Onko minun mielipiteeni oikea vai väärä? Pitääkö sinun olla samaa mieltä minun kanssani, vai pitääkö minun olla samaa mieltä sinun kanssasi? Onko asioilla vain yksi totuus vai onko monta?
Elina Ahonen
Elina Ahonen on valmistunut muotoilijaksi 2005, jonka jälkeen hän on toiminut erilaisissa tehtävissä luovan alan kentällä. Hän on suunnitellut sekä toteuttanut puvustuksia erilaisille kokoonpanoille mm. Mikkelin teatteriin, toiminut yrittäjänä tehden omia tuotteita sekä opettanut luovia aineita monipuolisesti. Hän on myös opiskellut vaatturiksi ja suorittaa tällä hetkellä kenkäalan ammattiopintoja. Ahonen on muutaman vuoden ajan tehnyt vahvasti eri kädentaitoja hyödyntäviä teoksia kierrätysmateriaalista. Hänen töitään on ollut esillä mm. Suomen käsityön museossa, sekä Taidekeskus Järvilinnassa, jossa on ollut myös Ahosen oma näyttely Hylätystä Halutuksi kesällä 2012. Ahosen uusin teos Seinäruusu on esillä 28.6 alkaen Jyväskylän kesän ohjelmaankin kuuluvassa näyttelyssä Sooloja- Duettoja, Vaajakosken Vanhassa Voimalassa.
Sunnuntai // Sunday 9.8.2015
- klo 11-14 Välisyyskokeiluja: vesi&ilma -esitysinstallaatio // Relation Tryouts: performance installation with non-human
Välisyyskokeiluja: vesi&ilma -esitysinstallaatio
9.8.2015 klo 11-14
@ SorsapuistoVälisyyskokeiluja on prosessiorientoitunut prototyyppiteossarja, joka tutkii ihmisen suhdetta ja välisyyttä erilaisiin ei-inhimillisiin ilmiöihin ja asioihin. Välisyyskokeiluja: vesi & ilma on pieni, mutta monimediainen installaatio, joka keskittyy pohtimaan ihmisen suhdetta veteen ja ilmaan. Se on kommentti siitä, kuinka kehomme ei ole ikinä yksi tarkkarajainen kokonaisuus vaan monia, kokoajan tulevia ja ilmeneviä kokemuksia, muutoksia ja vaikutuksia, irrottamattomassa suhteisuuden ja riippuvaisuuden verkostossa ympäröiviin olentoihin. Teoksen taustalla on tarve ymmärtää, kuinka arkipäiväisestä ilmiöstä täytyykään lähteä liikkeelle jos päämääränä on muutos toimintaamme maapallolla? Voiko jokapuolelle rihmastoituvan suhteisuuden ajatteleminen ja sen havainnoiminen intiimisti vaikuttaa empatiakykyymme muita olentoja kohtaan?
Anniina Ala-Ruona
Anniina Ala-Ruona on helsinkiläistynyt taiteilija ja taidekasvattaja, joka työskentelee performanssin ja kuvataiteen välimaastossa kehollisten praktiikoiden, installaation ja videotaiteen keinoin. Hänen projektejaan määrittää pitkäkestoisuus, prosessimaisuus ja kollektiivisuus. Tällä hetkellä hänen taiteellinen tutkimuksensa ja toimintansa keskittyvät kehittämään uudenlaisia kehollisia ja kokemuksellisia tekniikoita ja menetelmiä, joiden kautta yhdessäoloa ja -eloa kaiken, inhimillisten ja ei-inhimillisten olentojen, kanssa voitaisiin uudelleen tulkita ja tutkia. Hänen projektejaan leimaavat usein leikki ja kokeellisuus erilaisten objektien, materian ja ei-inhimillisten toimijoiden kanssa. Odottamattomien ja ennaltamäärittelemättömien kohtaamisten synnyttämät kokemukset ovat keskiössä hänen tutkimuksessaan, jota ohjaa ja jonka taustalla vaikuttavat laajat ekologiset kysymykset.
- klo 11-15 Riippumaton matkustaja -performanssi // Hammocking traveller - performance
Riippumaton matkustaja - performanssi
9.8.2015 klo 11-15
@ TKL-bussi, linja 25Riippumaton matkustaja on kehollinen tutkimusmatka linja-auton ja riippumaton väliseen tanssiin, niiden yhdessä synnyttämään liikkeeseen. Teos ottaa myös kantaa sisäisiin ja sosiaalisiin sekä fyysisiin, rakennettuihin tiloihin. Miten meitä ohjataan käyttämään tilaa, miten ehkä haluaisimme ottaa tilan haltuumme. Onko matkan teko vain siirtymistä paikasta toiseen, vai voisiko se sisältää kohtaamisia, aistimuksia tai jopa hoivaavaa rentoutta.
Riippumatto voi olla leikkisä, rauhaisa kehto, avoin tai yksityisyyttä tarjoava. Muut matkaajat voivat istahtaa mattoon kokemaan sen liikkeitä, tai seurata sen keinuntaa istumapaikoilta. Matkaajan lokikirja on nähtävissä täällä: https://www.facebook.com/riippumatonmatkustaja
Marjut Hernesniemi
Marjut Hernesniemi (s.1986) on kiinnostunut taiteesta, luovuudesta ja kehollisuudesta yhteisöllisten prosessien tilana ja alkuunpanijana. Kehollisuus on hänelle yhteyksien löytämistä, yhteydessä olemista. Hernesniemi on harrastanut pitkään teatteria ja tanssia sekä myöhemmin myös akrobatiaa. Hän toimii ammatillisena ohjaajana toisen asteen oppilaitoksessa ja käyttää työssään paljon luovia ja yhteisöllisiä menetelmiä. Hän on koulutukseltaan artesaani (puuala, muinaistekniikka) sekä koulunkäynnin ohjaaja ja aloittanut yhteisöpedagogin opinnot vuonna -12. Hernesniemi on kouluttautunut myös sosiaalisen sirkuksen ohjaajaksi ja tanssi-innostajaksi sekä suorittanut tanssipedagogiikan opintoja.
- klo 15.30-17.00 Merkityksen paikka - paikan merkitys -filosofisrunollinen kävely // The place of meaning - the meaning of place - philosophic/poetic walk
Merkityksen paikka - paikan merkitys - filosofisrunollinen kävely
9.8.2015 klo 15.30-17
@ Pyynikin kirkkopuisto. Kokoontuminen kirkon itäisillä portailla.Filosofis-runollinen ja yleisöä osallistava matka merkityksenantoihin
ja merkityksettömyyteen. Paikan merkityksen tunnistaminen oman kokemuksen ja sanallisen
merkityksenannon avulla. Teoksessa on kolme osaa. Lyhyt ajatuksen esittely,
osallistujien omien kokemusten hakeminen ja kirjaamin sekä lopuksi
kokemusten esittäminen muille osallistujille.Vesa Jaaksi
Vesa Jaaksi on tamperelainen filosofi, joka on toteuttanut fiosofisia performansseja jo vuodesta 1993.
- Koko päivän // All day. Olet tässä - virtuaaliopastettu kävelykierros // You are here- virtually guided walking tour
Olet tässä - virtuaaliopastettu kävelykierros. // You are here - virtually guided walking tour
Koko festivaalin ajan.
@ Tampereen keskusta ja virtuaaligalleria ks. alla.”Olet tässä” on 21 kuvan valokuvasarja, joka kuljettaa katsojan Tullinaukiolta Pyynikin kirkkopuistoon. Reitti kulkee Break a Brain -festivaalin teosten kautta, ja sen on tarkoitus paitsi johdattaa teosten äärelle, myös kiinnittää huomiota erilaisiin näkymiin matkan varrella. Teos löytyy sekä Instagramista tunnisteella #BreakABrainXX (XX = kaksinumeroinen luku väliltä 01–21) että Break A Brain -festivaalin www-sivuilta. Valokuvauspaikat löytyvät Googlen Mapsista, linkki karttaan löytyy festivaalin sivuilta sekä Instagramista tunnisteella #BreakABrainJM.
”Olet tässä” yrittää kiinnittää katsojan huomion läsnäolemiseen: aikaan ja paikkaan, jossa on. Oman position tunteminen ja tunnustaminen on lähtökohta todellisuuteen kiinnittymiselle: olet tässä, tässä ja nyt. Todellisuus näkyy, kuuluu, tuntuu ja haisee – jopa maistuu.
Aistien avaaminen arkiselle ympäristölle voi muodostua virkistäväksi kokemukseksi, ja myös rakennettu kaupunkiympäristö voi tarjota kiinnostavia ja herätteleviä virikkeitä. Virittyminen kehollisesti uudella tavalla arkiympäristöön voi etenkin tavaksi otettuna avata uusia näköaloja muussakin elämässä; uusien näkökulmien löytäminen ja havaintojen tekeminen on keskeistä etsittäessä ratkaisuja erilaisiin ongelmiin.
Teoksen kuvat etsivät uusia näköaloja arkiympäristöön: pieniä asioita, yksityiskohtia, toisenlaisia näkökulmia… Oikean näköalan löytäminen voi joskus vaatia muutosta katsojan fyysisessä olotilassa, sillä seisten ei näe kaikkea. Ehkä pitää kyykistyä, käydä makuulle, kiivetä… On kokeiltava rohkeasti!Virtuaaligalleria // Virtual gallery
Olet tässä // You are here
Jussi Mäkelä
Jussi Mäkelä on taustaltaan kuvataideopettaja ja luokanopettaja. Tällä hetkellä hän työskentelee tutkijana Koneen säätiön rahoittamassa Art-Eco -projektissa tehden Tampereen yliopiston kasvatustieteiden yksikköön väitöskirjaa Joseph Beuysin sosiaalisesta kuvanveistosta. Mäkelän kiinnostuksen kohteena on vapaan luovan ihmisen perustavanlaatuinen vastuu, ja hän tarkastelee ihmisen ja ympäröivän maailman kompleksista suhdetta taideperustaisen fenomenologisen tutkimuksen keinoin. Mäkelä luokittelee teoksensa käsitetaiteeksi; tekniikasta riippumatta teoksissa on oleellista niiden sisältämien ajatusten ohella niihin johtaneen työskentelyn fyysisyys.
- Koko päivän // All day. Ilma jotan hengitän -veistos // The air I'm breating -sculpture
Elina Ahonen: Ilma jota hengitän
Koko festivaalin ajan.
@ Hämeenkatu, Stockmannin vieressä oleva aukio. (Katso ylös kolmen metrin korkeuteen.)Onko maailma minun vai onko se sinun? Onko se meidän yhteinen? Kuka saa päättää mitä sille saa tehdä? Onko minun mielipiteeni oikea vai väärä? Pitääkö sinun olla samaa mieltä minun kanssani, vai pitääkö minun olla samaa mieltä sinun kanssasi? Onko asioilla vain yksi totuus vai onko monta?
Elina Ahonen
Elina Ahonen on valmistunut muotoilijaksi 2005, jonka jälkeen hän on toiminut erilaisissa tehtävissä luovan alan kentällä. Hän on suunnitellut sekä toteuttanut puvustuksia erilaisille kokoonpanoille mm. Mikkelin teatteriin, toiminut yrittäjänä tehden omia tuotteita sekä opettanut luovia aineita monipuolisesti. Hän on myös opiskellut vaatturiksi ja suorittaa tällä hetkellä kenkäalan ammattiopintoja. Ahonen on muutaman vuoden ajan tehnyt vahvasti eri kädentaitoja hyödyntäviä teoksia kierrätysmateriaalista. Hänen töitään on ollut esillä mm. Suomen käsityön museossa, sekä Taidekeskus Järvilinnassa, jossa on ollut myös Ahosen oma näyttely Hylätystä Halutuksi kesällä 2012. Ahosen uusin teos Seinäruusu on esillä 28.6 alkaen Jyväskylän kesän ohjelmaankin kuuluvassa näyttelyssä Sooloja- Duettoja, Vaajakosken Vanhassa Voimalassa.