Sosiaalisen kuvanveiston kurssin satoa

Viime keväänä toteutin Tampereen yliopistossa kasvatustieteiden yksikössä sosiaalisen kuvanveiston kurssin, laajuudeltaan viisi opintopistettä. Kurssin aikana keskusteltiin, filosofoitiin, suunniteltiin ja lopuksi tehtiin veistoksia. Lisäksi opiskelijat työstivät lyhyet tekstit omista tutkimusprosesseistaan. Koska hosumalla ei mitään hyvää saa aikaiseksi, näyttely opiskelijoiden teoksista pistettiin pystyyn vasta lokakuussa, ja samassa yhteydessä julkaistiin myös tekstit kokoelmaksi taitettuna. Ja nyt kokoelma on myös täällä ihmeteltävissä, oheisessa pdf-liitteessä!

Kurssi oli samalla kokeilu osallistavasta opetuksesta: opiskelijat olivat mukana kurssin tavoitteiden asettelusta arviointiperusteiden laadintaan ja suoritusten arviointiin asti. Kaikki suunnitteluun ja toteutukseen liittyvä oli avoimesti esillä ja keskustelun kohteena. Tällainen ei tokikaan ole kaikissa tilanteissa mahdollista, mutta ehdottomasti harkitsemisen arvoista. Ratkaisu paitsi säästää opettajan työtä mm. arvioinnissa, antaa myös opiskelijoille positiivisen signaalin heidän merkityksestään kurssin onnistumiselle: opiskelijoista tulee kurssin “omistajia” (ruma sana, mutta kuvaa tässä aika hyvin ko. ilmiötä). Nyt esillä oleva julkaisu oli ratkaisu kurssin kirjallisen osuuden suorittamiseksi tentin/esseen/tms. sijaan. Lopputulos on näyttävämpi, selkeämmin osa oppimisprosessia ja jää kaikille muistoksi.

Mikä tässä on niin vaikeaa ymmärtää? (pdf; 2,1 Mt)

  • 0
AUTHOR

Jussi Mäkelä
Jussi Mäkelä

Jussi Mäkelä (b. 1973) is a researcher, an artist and a teacher. His master’s thesis in education (University of Tampere 2002) was about Kierkegaard’s existential philosophy. After graduating as a teacher Mäkelä started to focus more on art and art education, ending up doing an arts-based hermeneutical research as a master’s thesis in art education (Aalto University 2010). Mäkelä is interested in arts-based phenomenological research as a method of understanding the complex relationship between an individual and the surrounding world. In his PhD project Mäkelä is applying Joseph Beuys’ social sculpture to the perspectives of perception, freedom and capital through which he is scrutinizing the human-world relationship. The main questions in his research deal with the fundamental responsibility of a free creative human being. Mäkelä’s arts-based oeuvre is built on various artistic techniques including making sculptures of felt, beeswax, copper and wood, acrylic paintings and small conceptual compositions.

All stories by: Jussi Mäkelä
Jussi Mäkelä